08 syys Vesivahingon kuivaus on kaiken a ja o
Pintalaatat irtoavat, liimat liukenevat, laminaatit nousevat ja parketti kupruilee. Nämä kaikki ovat vesivahingon seurauksia. Ensimmäinen merkki vesivahingosta on kuitenkin yleensä hajuhaitta, kun kosteus on ehtinyt muhia rakenteissa ja päästää nyt ilmoille epäpuhtauksia. Kosteus kannattaakin tutkia pikimmiten vesivahingon oireiden ilmetessä, sillä mitä nopeammin kuivaus aloitetaan, sitä vähemmän vahinkoa pääsee syntymään. Miten vesivahinko oikein kuivataan?
Kuivaustapa ja sen kesto riippuvat vesivahingon luonteesta
Kun pesukone yhtäkkiä hajoaa ja vesi tulvii keittiön lattialle, voidaan päästä pienillä kuivaustoimenpiteillä, ja vain keittiön pinnoitteen purkutyöllä. Toinen juttu on, jos vesi on päässyt rakenteisiin asti.
– Kaikkia vuotoja ei huomata. Esimerkiksi putkessa saattaa olla pieni vuoto, joka tiputtelee kosteutta rakenteisiin pitkän aikaa. Tämä alkaa oireilla yleensä vasta pidemmän ajan kuluttua hajuhaittoina, kuivauksen asiantuntijamme Juhani Rantala kertoo.
Kaikki vesivahingot eivät siis ole yhtäkkisiä tapahtumia. Usein vesivahinko huomataankin silloin, kun suunnitellaan vanhan kylpyhuoneen remonttia. Tällöin kuivaaminen voi viedä pidemmän aikaa.
– Erityisesti jos kylpyhuoneessa ei ole ollut vesieristettä, voikin rakenteista alta paljastua yllätys. Vesieristeitä alettiin käyttämään 1995–1997 vaihteessa, ja uusien talojen kohdalla vesieristys on kylpytiloissa rakennusmääräysten mukaan pakollinen, Juhani taustoittaa.
Lue myös: 7 myyttiä vesivahingoista
Kuinka kuivaus tarkalleen ottaen tapahtuu?
Jotta kuivaustoimiin päästään, täytyy vahinko ensin kartoittaa. Tämän perusteella tehdään korjaussuunnitelma, jonka mukaisesti vesivahinkoa aletaan hoitaa. Jos rakenteisiin on päässyt vettä, se halutaan saada kunnolla kuivattua. Silloin täytyy tietenkin päästä käsiksi rakenteisiin. On siis purkamisen aika!
– Jotta kantavaan betonirakenteeseen päästään käsiksi, täytyy purkaa tieltä lattiat, seinät ja muut materiaalit. Vanhemmissa tuplalaatta taloissa styroksi voidaan kuivata koneellisesti mikäli styrox ei ole vettynyt, mutta alapohjia / pohjahiekkaa emme lähde kuivaamaan. Myös terveet puurakenteet voidaan kuivata, mustuneet puut luonnollisesti vaihdetaan, Juhani toteaa.
Juhani korostaa, että vaurioituneet pintarakenteet puretaan nykyään aina. 1970–80-luvuilla kuivattiin lähes kaikki rakenteet villoja myöten, mutta nykyään pidetään huoli, että kaikki riskirakenteet poistetaan. Riskirakenteiden purkamisen jälkeen päästään itse kuivaukseen.
– Sitten kuivatellaan ja katsotaan, milloin rakenteet ovat kuivia. Kuivaamista nopeutetaan erilaisilla laitteilla, esimerkiksi tasokuivaajalla, joka haihduttaa kosteutta lämmön avulla ja tilakuivaajalla, joka kerää kosteutta ilmasta.
Lue myös: Mitä tehdä, jos kotona tapahtuu vesivahinko?
Materiaalien suhteellisen kosteuden arvo on tarkkaan määritelty
Mistä sitten tiedetään, että rakenteet ovat tarpeeksi kuivia? Ja kuinka kauan kuivaaminen kestää? Joku saattaa muistaa säännön, että esimerkiksi uusi betoni kuivuu yhden sentin per viikko, mutta tällaiset muistisäännöt kannattaa unohtaa. Kuivumiseen vaikuttaa aina itse materiaalin kosteuden lisäksi myös ilmankosteus ja kuivumissuunta. Tarkka tieto saadaankin betonin mittauksella!
– Yleensä kuivaaminen kestää noin 2–5 viikkoa. Kesällä ilmankosteus on korkeampi kuin talvella, joten silloin betoni kuivuu hitaasti. Kuivumissuunta vaikuttaa myös kuivumisnopeuteen. Jos betonin alla on muovi, pääsee kosteus haihtumaan vain yhteen suuntaan. Se luonnollisesti hidastaa kuivumista, Juhani avaa.
Rakennusmääräyksissä on määritelty tarkasti eri materiaalien suhteellinen kosteus. Materiaaleissa kuten laminaatissa kerrotaan myös aina, mikä on alusmateriaalin vaadittu suhteellisen kosteuden arvo. Esimerkiksi betonilaatan suhteellisen kosteuden tulee olla 85 %, jotta päälle voi asentaa maton.
– Ammattilaiset kyllä pitävät huolen siitä, ettei rakenteisiin ei jää kosteutta ja rakennusmääräyksiä noudatetaan. Remontit saattavatkin venähtää kuivaamisen takia, jos kosteus on tiukassa. Mutta ylimääräistä kosteutta rakenteisiin ei jätetä, Juhani summaa.
Me VV-Kuivauksella korjaamme niin pienen kuin isonkin vesivahingon alusta loppuun kunnolla tekemisen meiningillä. Tutustu palveluumme: Vesivahingon kuivaus ja korjaus 💜