03 loka Vesivahinko kerrostalossa – ohjeet asukkaalle ja isännöitsijälle
Kun vesivahinko on sattunut kerrostalossa, toimivat kuivaamisen asiantuntijat yhteistyössä isännöitsijän ja kiinteistöhuollon kanssa. Mutta mitä asukkaan ja isännöitsijän tarkalleen ottaen tulisi tehdä, kun kattoon ilmestyy harmaa läntti tai lattia jo lainehtii? Työnjohtajamme Jarmo Rajala kertoo askel askeleelta, kuinka toimia.
Asukas: Ripeällä toiminnalla voit vaikuttaa vahingon laajuuteen
1. Ota heti yhteyttä isännöitsijään tai kiinteistöhuoltoon, jos huomaat vesivahingon merkkejä
Mitä nopeammin vesivahinko huomataan ja ammattilaiset pääsevät kuivaamaan tiloja, sitä vähemmän vahinkoa aiheutuu. Aina vettä ei tule tulvimalla, vaan kosteutta on saattanut tihkua pikkuhiljaa rakenteisiin. Tällöin merkki voi olla ummehtunut haju, ja tilanne on hyvä tarkistuttaa.
2. Sulje astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen hanat tai, mikäli mahdollista, katkaise vedentulo kokonaan pääkytkimestä
Usein vesivahingon syynä on laiterikko, mutta myös putkivuoto on mahdollinen syyllinen. Jos sinulla ei ole pääsyä pääkytkimelle, kiinteistöhuolto sulkee ensitöikseen vedet ja korjaa mahdollisia putkia.
3. Jos vettä on runsaasti, pyri rajaamaan veden leviäminen
Vesivahinko voi kerrostalossa sattuessaan levitä muihinkin asuntoihin rakenteiden kautta. Pyri estämään veden leviämistä imeyttämällä vettä esimerkiksi pyyhkeisiin.
4. Suojaa kalustosi vedeltä
Huonekalut kannattaa siirtää pois veden läheisyydestä, jottei kosteus pääse vaurioittamaan niitä. Tilan tyhjentäminen auttaa myös ammattikuivaajia töissään, sillä yleensä pintarakenteiden purkaminen on välttämätöntä vuodon paikantamiseksi sekä vaurioiden laajuuden kartoittamiseksi.
5. Tiedota naapureita vesivahingosta
Jos vuoto on runsas ja on mahdollisuus, että vettä pääsee valumaan esimerkiksi alakertaan, on hyvä varoittaa naapureita.
Vinkki: Muista pitää kodinkoneiden vedentulo kytkettynä pois päältä aina, kun et käytä laitetta. Jos olet pidempään poissa kodista tai mökiltä, kannattaa vedentulo sulkea pääkytkimestä kokonaan poissaolon ajaksi.
Lue lisää: Mitä tehdä, jos kotona tapahtuu vesivahinko?
Isännöitsijä: Vesivahinko kerrostalossa vaatii reipasta reagointia – ammattilaisen kutsuminen on tehokas ratkaisu
1. Kutsu huoltoyhtiö ja VV-Kuivaus tekemään ensiaputoimia
Pääsemme tarvittaessa nopeasti paikalle ja kuivaamisen asiantuntijamme auttavat tehokkaasti ensiapukuivauksessa ammattilaiskalustollaan. Jos vettä on tullut paljon, avaamme pintamateriaali ja aloitamme kuivauksen heti. Vuototilanteessa ilmankosteus voi olla niin korkea, että ensiapukuivaus estää seinien vaurioitumisen, ja vahinko pysyy pelkästään lattiassa.
2. Tee vahinkoilmoitus taloyhtiön vakuutusyhtiöön ja kerro, että olet valinnut kosteusvaurion kartoittajaksi VV-Kuivauksen
Näin pääsemme aloittamaan kartoituksen mahdollisimman pian, ja myös kulut hoituvat suoraan vakuutusyhtiön kautta. Saamme vakuutusyhtiöiden kumppanina tarvittavat tiedot myös kosteuskartoituksen tekoon.
3. Pyydä meidät kartoittamaan tilanne
Vesivahinko ei toisinaan ilmoita itsestään heti. Oli kyse sitten akuutista tilanteesta tai hiljalleen tapahtuneesta vesivahingosta, kummassakin tapauksessa vesivahingon laajuuden selvittäminen vaatii tarkkaa kartoittamista. Tilaa kartoitus täältä!
4. Sovi kuivauksesta ja vahinkosaneerauksesta
Kun kartoitus on tehty, suunnittelemme sen pohjalta kuivaus- ja korjaustoimet, ja vahinkosaneeraus pääsee normaalisti käyntiin. Lue lisää vesivahingon kuivauksen ja korjauksen vaiheista täällä!
Vinkki: Tallenna alueesi 24/7-päivystyksemme numero puhelimeesi, niin saat meihin yhteyden heti, jos odottamaton vesivuoto tapahtuu. Voit olla meihin heti yhteydessä myös viikonloppuisin, niin pääsemme tekemään tärkeät ensiaputoimet. Muista, että hälytyslisä on pieni hinta, kun vesivahingon leviäminen useaan asuntoon saadaan estettyä.
Me VV-Kuivauksella korjaamme niin pienen kuin isonkin vesivahingon alusta loppuun kunnolla tekemisen meiningillä. Tutustu palveluumme: Vesivahingon kuivaus ja korjaus