23 elo Nämä ovat Suomen yleisimmät vesivahingon aiheuttajat
Tiesitkö, että Suomessa tapahtuu vuosittain noin 37 000 vesivahinkoa? Tämä tarkoittaa noin sataa vuotovahinkoa päivässä. Hurja luku selviää Finanssialan keskusliiton selvityksestä. Vesivahingot koskettavatkin monia kotitalouksia, yrityskiinteistöjä ja toimitiloja. Vesivahinkoja ei aina voi estää, mutta useimmat vuodot voi välttää säännöllisellä huollolla ja valppaudella. Koska missiomme on pitää Suomen kodit ja kiinteistöt turvallisina, kokosimme juttuun yleisimmät vesivahingon aiheuttajat – näihin kannattaa kiinnittää huomiota!
1. Vanhojen putkistojen vuodot
Putkivauriot ovat tilastollisesti Suomen yleisimpiä syitä vesivahinkoihin ja kosteusvaurioihin. Finanssialan Keskusliiton vuotovahinkoselvityksen mukaan lähes 40 % vuotovahingoista aiheutui viemäriputkiston ja kylmän käyttövesiputkiston ongelmista. Yleensä syynä ovat vanhojen putkistojen huono kunto ja ajan myötä kuluneet liitokset.
Erityisesti vanhat metalliputket, kuten sinkityt kupariputket ja rautaputket, ovat alttiita vuodoille. Putkiston aiheuttama vesivahinko tapahtuukin yleensä yli 40-vuotiaissa omakotitaloissa, joiden putkistoja ei ole uusittu rakentamisen jälkeen.
Riski putkivuotoihin kasvaa, kun ylitetään putkiston 30 vuoden ikä. Putkiremonttia kannattaakin suunnitella ajoissa, oli kyse sitten omakotitalosta, kerrostalosta tai liikekiinteistöstä!
Lue myös: Valesokkeli on 70-luvun talojen riskirakenne – kannattaako valesokkelin korjaus?
2. Kodinkoneiden vauriot
Kodinkoneet ovat käyttövesiputkien jälkeen toiseksi yleisin vesivahinkojen aiheuttaja. Finanssialan Keskusliiton vuotovahinkoselvityksen mukaan astianpesukone aiheutti eniten vuotovahinkoja, joista jopa 12,3 % johtui astianpesukoneesta.
Tyypillisesti kodinkoneiden aiheuttamat vuodot syntyvät liitosten vuodoista tai poistoputken rikkoutumisesta syöpymisen, murtumisen tai mekaanisen hankauksen seurauksena. Ammattilaisen suorittama asennus ja hanojen avaaminen vain käytön ajaksi ehkäisevät vuotoja. Vuotokaukalo laitteiden alla puolestaan estää veden pääsyn rakenteisiin.
3. Vuotavat vesikalusteet ja vialliset viemärit
Vuotavat hanat, vesikalusteet ja vialliset viemärit nousevat kärkikahinoihin vesivahinkojen aiheuttajina. Hanojen, suihkujen ja muiden vesikalusteiden vauriot voivat päästää veden vuotamaan rakenteisiin. Viemäreissä puolestaan voi esiintyä vikoja kulumisen, rakennusvirheen tai tukkeutumisen takia.
Tukkeutumisesta johtuva viemäritulva on helppo huomata, mutta rakenteisiin vuotavat vesikalusteet voi olla vaikea bongata. Vesikalusteita kannattaakin vilkaista tasaisin väliajoin, ja epätavalliseen kosteuteen tulee reagoida hetimmiten, ettei vahinko pääse laajenemaan.
Lue myös: Vesivahinko kerrostalossa – ohjeet asukkaalle ja isännöitsijälle
4. LVI-järjestelmän ongelmat
Lämmenneet kesät ja energiakriisi ovat tuoneet erilaisia LVI-järjestelmiä, kuten lämpöpumput, tuomaan helpotusta yhä useampien kotien helle- ja pakkaskausiin. LVI-järjestelmien ongelmat, kuten lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien vauriot ovatkin nykyään yhä yleisempiä vuotojen aiheuttajia.
Rikkoutunut lämmitysjärjestelmä tai ilmastointiyksikön vuoto voi aiheuttaa merkittävän vesivahingon. Järjestelmien asianmukainen huoltaminen ja tarkistaminen kannattaakin ottaa osaksi arjen rutiineja.
5. Sadevesiongelmat ja luonnonilmiöt
Rankat sateet ja myrskyt voivat voivat ylikuormittaa viemäröintijärjestelmiä ja aiheuttaa tulvia niin räystäisiin kuin viemäreihin. Tulviva vesi puolestaan voi päästä talon rakenteisiin ja aiheuttaa vesivahingon. Siksi räystäisiin ja viemäriin kannattaa aina toisinaan kurkata.
Myös Suomen pakkastalvet aiheuttavat toisinaan vesivahinkoja putkirikkojen muodossa, mitkä johtuvat usein tilojen liian matalasta ylläpitolämmöstä. Vaarassa ovat erityisesti vanhempien omakotitalojen putket, jotka on pinta-asennettu ja kulkevat huonetilan pinnassa lähellä ovia tai painovoimaisen ilmastoinnin ilmastointiventtiilejä. Tällaisissa tiloissa energian liiallinen säästäminen ei siis kannata!
Lue myös: Näin ehkäiset putkien jäätymisestä johtuvan vesivahingon
Vesivahinkoa ei aina pysty estämään
Vaikka vesivahinkoriskit tiedostaisikin, ei vuotovahinkoja aina pysty ehkäisemään. Vesivahinko harmittaa aina, mutta onneksi vahinko on useimmiten korjattavissa. Jos vesivahinko pääsee syntymään, olemme mielellämme apunasi aina kunnon tekemisen meiningillä!
Me VV-Kuivauksella korjaamme niin pienen kuin isonkin vahingon alusta loppuun kunnolla tekemisen meiningillä. Tutustu myös palveluumme: Vesivahingon kuivaus ja korjaus 💜